dimecres, 13 de juliol del 2011

Una primera Reflexió

Doncs sí, aquesta és una primera reflexió que començo fent referent a una activitat proposada pel professor Albert. L’activitat tractava de realitzar una presentació Power Point sobre les competències que ha de ser capaç de tenir un bon formador ocupacional.

Al principi no ha estat fàcil, ja que el contingut era nou i algunes coses , la meva companya i jo, no les enteníem i no sabíem com enfocar els conceptes. Tot i així, al final ens n’hem sortit i hem pogut començar a realitzar la presentació.

L’aspecte més positiu de la nostra presentació, és la claredat de l’estructura, ja que en tot moment, l’alumne podrà saber en quina part del temari es troba i com està relacionat. Però..., hi ha un però clar, no hem complert amb el temps establert per preparar la presentació (power point i presentació a la classe) i el contingut a les diapositives era massa extens (no 7×7).

El temps va resultar ser escàs a causa del bloqueig que vam patir la meva companya i jo al principi de l’activitat i possiblement, per l’extenció excessiva del contingut. A més a més, personalment, com que sóc molt detallista i perfeccionista, com molta gent deu observar, jeje, doncs aquesta actitut ha influït en la distribució del temps. Però a partir d’ara, tindré més en compte tots els aspectes explicats a classe (components bàsics i desitjables) sobre una presentació power point, per tal d’aconseguir l’objectiu que es pretenia inicialment.

Hem de millorar el tema temps, ja que en un futur pròxim espero, ens trobarem amb organitzacions que ens oferiran un ampli termini i d’altres en les quals quasi no tindrem temps. Un bon formador s’ha d’ajustar a les demandes de l’organització i a les necessitats dels seus alumnes, sigui el temps del que disposi, per tant, ha d’adaptar-se amb facilitat i contar amb un recull d’estratègies i recursos per tal d'agilitzar la demanda. Així que, ha posar-nos les piles!

Fent referència al tema del domini del contingut i la seva extensió, he pogut aprendre una estratègia que pot aplicar el formador i que facilita la presentació i comprensió del contingut: presentar línia a línia el contingut, en el cas de tenir un temari extens i que el formador no domini i d'aquesta manera, l'alummat segueix el contingut a mesura que el formador va avançant i explicant. A més a més, l'alumnat no podrà llegir informació posterior i el formador no es deixarà informació rellevant.

Més coses que he après...

És important definir els conceptes de la forma més senzilla possible, ja que així, l'alumne els compren ràpidament i els recorda fàcilment. Com per exemple: Una Competència és la capacitat de... No és necessàri definir un concepte amb un llenguatge complex i una explicació extensa per poder-lo entendre, ja n'hem vist l'exemple.

Un altre aspecte a reflexionar, és la metodologia avaluativa que en aquest curs s'aplicarà, el portafoli. El dilema que ha sorgit al principi sobre aquest recurs didàctic, és com es poden avaluar les reflexions de l'alumnat si es tracta d'un conjunt d'idees subjectives. Doncs bé, sí que podem avaluar aquestes reflexions, sempre tenint en compte la coherència i els arguments descrits.

Finalment, com que també s'ha fet referència als estils d'aprenentatge e intel·ligències que un formador ha de tenir en compte alhora d'impartir classes, és important ser conscient de la diversitat de processos i estils d'aprenentatge que els alumnes dominen o tenen més desenvolupats. Amb l'objectiu i en mesura que es pugui, de tenir en compte les diferències individuals per potenciar i reforçar els diferents estils d'aprenentatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada